Vi siktar högre!

– när det kommer till energieffektivisering i flerbostadshus. Regeringen har beslutat om stöd till energieffektivisering i flerbostadshus – men EEF anser att stödet är felriktat. Kravet på 20 % energieffektivisering är alldeles för lågt.

Energieffektivisering behöver ibland en knuff från samhället, trots att det är lönsamt. Och nu vill samhället knuffa på rejält i form av ett stöd till flerbostadshus. Både privata och offentliga fastighetsägare kan söka stödet som införs från den 1 oktober 2021.

Den här gången blir dock stödet felriktat, anser EEF. Medel kan sökas till alltför enkla åtgärder, och till åtgärder som redan görs idag.

Kravet på åtgärderna är en energieffektivisering på minst 20 %. På sikt behöver vi energieffektivisera betydligt mer än så för att klara klimatmålen. Om vi plockar ut de lättaste 20 % nu betyder det att det blir ännu svårare att hitta lönsamhet i att nå en högre grad av energieffektivisering senare. Knuffen blir helt enkelt åt fel håll.

EEF hade hellre sett ett krav på 30 – 50 % energieffektivisering, med en högre bidragsnivå ju högre du siktar. Det hade blivit en drivkraft för de åtgärder som inte genomförs i tillräcklig utsträckning idag; isolering av fasad, installation av FTX-ventilation och bättre fönster.

Hur ska vi och våra medlemmar agera nu? Ska vi hjälpa fastighetsägare till en besparing på 20 % med vetskapen om att mer kunde blivit gjort? Vi vill sikta högre!

Fastighetsägare och BRF:er – nöj er inte med 20%. Fråga efter mer när du anlitar ett energieffektiviseringsföretag.

Lycka till med energirenoveringarna!

Lotta Bångens, vd EEF

Läs regeringens förordning här.

EEF

30 jun 2021

EEF ger dig senaste nytt gällande effekt och energieffektivisering – vill du också få vårt nyhetsbrev en gång i kvartalet?

Ja tack!
Vi behöver din e-post!
Tack för att du prenumererar! Vi behandlar endast din e-postadress för att skicka ut nyhetsbrev, du har möjlighet att närsomhelst återkalla ditt samtycke.