”Vi företag behöver gå samman”

I våras välkomnade EEF det senaste tillskottet i styrelsen, ett tillskott med en efterlängtad industribakgrund, Bo Lilja. Bo jobbar sedan elva år som automationsingenjör på Festo, där är han Product Manager med ett fokus på maskinsäkerhet och energieffektivisering. Främst rör han sig i fordonsindustrin...

I våras välkomnade EEF det senaste tillskottet i styrelsen, ett tillskott med en efterlängtad industribakgrund, Bo Lilja. Bo jobbar sedan elva år som automationsingenjör på Festo, där är han Product Manager med ett fokus på maskinsäkerhet och energieffektivisering. Främst rör han sig i fordonsindustrin, men även inom livsmedelsproduktion och sågverksindustrin.

Vi frågade Bo om varför han har valt att engagera sig i just EEF’s styrelse.

”Vi behöver bli medvetna om att vi måste hushålla med den energi vi har. För att klara detta behöver företag (som jobbar med energieffektivisering reds. anm) gå samman för att kunna samverka och skapa en bredd.

Han berättar att han från början kom i kontakt med EEF via Energimyndigheten, och det fick honom att inse vikten av att vara delaktig i en förening som skapar en bra brygga till myndigheter och beslutsfattare – något som enskilda företag inte kan göra på egen hand.

Enligt Bo så har det största hindret för mer energieffektivisering varit ett kortsiktigt tänkande gällande inköp, detta då kunderna gärna vill se snabb avkastning och glömmer den totala kostnaden för utrustningen under hela dess livslängd – men han påpekar också  att detta är ett synsätt i förändring.

”Det handlar ofta om kronor och ören. Men tongångarna har börjat förändras det sista året. Man märker att företagen har en ökad medvetenhet vilket gör att maskinbyggarna får krav på sig att fokusera på mer energieffektiva maskiner.”

Han berättar om att det är mycket som har hänt bara de senaste åren; företagen har till exempel nu för tiden ofta en miljöprofil. Bo menar på att de globala klimatdebatterna faktiskt påverkar människor, och de påverkar även vilka beslut som tas. Kunderna har börjat fundera mer, istället för att bara låta plånboken styra.

Hur och var har du firat semester i sommar?
”I husvagnen med familjen på Västkusten!”

Vad är det bästa energispartipset inom industrin?
”Det är lätt: slösa inte med energin i onödan, utan använd den korrekt – förbruka inte mer än ni behöver helt enkelt. Ett konkret tips är att stänga av luften till maskinerna när de inte används, många har luften igång på sina maskiner fast det inte är verksamhet. Det är inte konstigare än att man släcker lampan när man går ut ur ett rum!”

Viktigaste frågan för EEF att driva?
”Vi måste jobba tillsammans, och det kan EEF hjälpa oss med. Vi behöver samverka för om vi bara jobbar med energieffektivisering enskilt i företag så kommer vi inte så långt. Vi har alla något att vinna på att jobba tillsammans!”

EEF

30 sep 2019

EEF ger dig senaste nytt gällande effekt och energieffektivisering – vill du också få vårt nyhetsbrev en gång i kvartalet?

Ja tack!
Vi behöver din e-post!
Tack för att du prenumererar! Vi behandlar endast din e-postadress för att skicka ut nyhetsbrev, du har möjlighet att närsomhelst återkalla ditt samtycke.