Trick för en energieffektiv sommar

Sommaren är här och semestern nalkas – så även värmen. Effektbrist är inte bara ett vinterproblem, därför kör vi ännu en favorit i repris: EEF's energieffektiva trick för att få en sval sommar och samtidigt spara energi.

Effektbrist är inte bara ett vinterproblem (läs gärna mer om detta här). Små marginaler gör att elförsörjningen kan får problem även under somrarna. Därför kör vi en favorit i repris från förra sommaren:

Oavsett om du ska jobba eller vara ledig kommer värmen påverka dig. Nog för att det är härligt att njuta nere vid stranden och svalka sig med ett bad – men värmen medför inte bara härligheter.

Både på jobbet och hemma kan det vara svårt att hantera värme utan lite hjälp. Fläktar och AC-system kan lindra, men blir energitjuvar när temperaturen kryper uppåt i rask takt. Vad går det då att göra för att bli mer energieffektiv?

Lotta Bångens, vd på EEF, tipsar om ett gammalt husmorstrick.

“Häng upp blöta lakan i sovrummet! De kyler ner och håller temperaturen i rummet i skick, helt utan el. Dessutom slipper du ligga i drag eller för låg temperatur hela natten. Det är också ett energieffektivt sätt att torka tvätten på!”

Från husmorstrick till andra lösningar

Vid problem med för höga temperaturer i lokaler eller bostäder, finns en rad åtgärder som kan tas innan aktiv kyla installeras. Ett av dom är solskydd, och då pratar vi inte om SPF. Det går att välja bland utvändiga, invändiga eller fönsterintegrerade solskydd. Om solskydd av något slag behöver installeras så bör det göras ”så nära solen” som möjligt då utvändig avskärmning är effektivast. Men även något så enkelt som en invändig solskyddsgardin kan vara tillräckligt, allt beror på vad man har för behov. Läs gärna mer om solskydd här!

Räcker det inte med blöta lakan och solskydd så finns det också elektriska lösningar för att hålla temperaturen nere på ett energieffektivt sätt. På marknaden finns så kallade avdunstningskylare, som drar mycket mindre el än en vanlig AC. Vid väldigt hög luftfuktighet kan de dock bli mindre effektiva och oftast räcker de bara för ett rum. Du hittar dem på många elektronik- eller byggvaruhus.

Letar ni efter ett mer varaktigt alternativ? GEO-FTX är ett system med frikyla från marken helt utan kylkrompressor – dessutom minskar det behovet av värme på vintern. Ventilationssystemet är utvecklat av HSB.

Läs mer om GEO-FTX här!

EEF

28 jun 2022

EEF ger dig senaste nytt gällande effekt och energieffektivisering – vill du också få vårt nyhetsbrev en gång i kvartalet?

Ja tack!
Vi behöver din e-post!
Tack för att du prenumererar! Vi behandlar endast din e-postadress för att skicka ut nyhetsbrev, du har möjlighet att närsomhelst återkalla ditt samtycke.