Tillsammans kan vi göra energieffektivisering begripligt

2022-06-09

Det är mycket som har förändrats sedan Energieffektiviseringsföretagen (EEF) startade för tretton år sedan. Det är som det ska vara; organisationen förändras i takt med samhället. Idag har energieffektivisering och effektfrågan ett mycket större fokus i både politiken och samhällsdebatten, bland annat på grund av rådande omvärldsläge och en längre period med höga energipriser. Dessutom är det inte långt kvar till valet. EEF behöver ta vara på detta och öka takten gällande påverkan, kommunikation och utveckling av affärsmodellerna bakom energieffektivisering.

Det gör att det känns extra spännande att presentera de två nya styrelseledamöter som valdes in under vårens årsmöte: Anna Bellander, kommunikationschef på Fastighetsägarna Stockholm och Anders Ekdahl, Head of Sales & Strategy (ung. affärsutvecklingschef) i Nordic Climate Group.

Anna Bellander, kommunikationschefen som vill påverka och förbättra samhället

Anna har arbetat med kommunikation sedan sent 90-tal och har varit i fastighetsbranschen i drygt sex år. En bransch hon halkade in i då hon som kommunikationschef på Svensk Form blev utvald att delta i den statliga utredningen ’Gestaltad livsmiljö’.

Utredningen handlade mycket om stads- och samhällsutveckling och hur man kan använda arkitektur, form och design som medel för att skapa ett bättre och mer hållbart samhälle. Anna berättar att det känns extra spännande att ha deltagit i just denna utredning då den faktiskt resulterade i nya riktlinjer och lagar.

Efter utredningens slut kändes det alltså rätt att börja jobba i ett fastighetsbolag, ett fastighetsbolag som aktivt arbetar för att påverka lokalsamhället till det bättre. Då rekryterades Anna som kommunikationschef till John Mattson Fastighetsföretagen AB, ett engagerat bolag och ville driva hållbarhetsfrågor, precis som hon själv. Där var hon sedan kvar tills det var dags för nya utmaningar och hon tog sig vidare till Fastighetsägarna Stockholm för snart två år sedan. Fastighetsägarna är en rikstäckande branschorganisation som bland annat arbetar för en hållbar fastighetsmarknad.

Driver hållbarhetsfrågor genom kommunikation

Anna brinner som sagt för hållbarhet, så när EEFs valberedning tidigare i vår ställde frågan om att blir styrelseledamot var det självklart att tacka ja.

”Jag vill hitta lösningar och samverkan mellan EEF och fastighetsbranschen, eftersom fastighetsbranschen har möjlighet att påverka så mycket inom energieffektivisering” säger Anna.

Energieffektivisering och fördelarna det ger är inte alltid helt lätt att förklara och lyfta på ett pedagogiskt sätt. Anna vill använda sin långa erfarenhet inom kommunikationsbranschen för att ändra på detta. EEF behöver påverka, och det gör man genom kommunikation, säger hon. Hon vill öka EEFs möjligheter att nå ut helt enkelt.

”Vi måste hitta de bästa kommunikationsvägarna, plattformarna och formuleringarna – för att verkligen få ut det vi gör och på så sätt påverka och förbättra!” fastslår hon.

Vi ville veta mer om Anna, vem är personen bakom titeln? Vi ställde tre snabba frågor för att skrapa lite på ytan.

Var åker du på semester i år – och hur tar du dig dit?

Varje sommar åker jag en vecka till min systers ställe på Ischia utanför Neapel. Tyvärr är flyg och båt de enda alternativen att ta sig dit för mig i år. Men om jag har mer tid på mig någon gång kanske jag testar att åka tåg till Neapel. Resten av sommaren är jag i Stockholm!”

Om du bara får äta en sak/måltid i resten av livet – vad skulle det bli?

Caprese – om vi ändå är inne på Italien-spåret… Riktigt bra buffelmozzarella, solmogna tomater, basilika och en god ekologisk olivolja.

Om du inte hade haft det yrke du har idag – vad hade du jobbat med då?

Jag drömde om att bli arkeolog som liten. Men tror ändå att jag skulle ha jobbat med hantverk eller typ som snickare, något som involverar skapande med händerna!

Anders Ekdahl, strategen som hjälper kunderna förstå nyttan med energieffektivisering

Anders är civilekonom i grunden, men har jobbat med affärsutveckling i installationstekniska branscher till och från sedan mitten på 80-talet. För ett år sedan var han med och startade upp Nordic Climate Group (NCG) tillsammans med ett tjugotal ägarledda bolag – för att tydliggöra kylbranschens möjligheter att bidra till ett hållbart samhälle. Redan idag består NCG av 55 bolag, så resan går snabbt. Anders berättar att han alltid har haft just entreprenörskap som drivkraft i livet.

”Människor kan så mycket bra saker, man måste bara sätta dem i ett sammanhang där de kan få utlopp för allt de kan” säger han.

Anders har under sin karriär hunnit med att vara både VD på Svensk Industriförening (Sinf), Kylentreprenörerna (nuvarande SKVP) och Elektriska Installatörsorganisationen (ung. nuvarande Installatörsföretagen). Hans utmaningar har till stor del handlat om att få duktiga tekniker att bli mer ”säljande”. För att de på ett pedagogiskt sätt och med tydlig kommunikation ska kunna hjälpa kunderna att förstå nyttan och värdet av både varor och tjänster. De senaste åren har Ekdahl även jobbat på en Public affairs-byrå där fokus också har legat på att hjälpa kunder att sätta sina produkter och tjänster i rätt sammanhang.

”Vi måste kunna peka på affärsnyttan. Affärsutveckling handlar om att översätta det som någon vill sälja, till det som är nyttan för kunden och på så sätt hjälpa kunden att köpa rätt lösning.” menar Anders.

Gör energieffektivisering begripligt

På frågan om vad just han kommer att kunna bidra med i styrelsen är svaret tydligt: Att göra energieffektivisering begripligt och tydliggöra nyttan. I rådande läge med bland annat höga elpriser vet gemene man för första gången vad en kilowattimme kostar, detta ökar incitamenten för att spara energi.

”Vi måste bara göra det begripligt för alla nu. Begripligt vad man kan göra för att spara och vad man kan få ut av det!” fastställer Anders.

Han tycker att det är ganska ointressant att diskutera specifika siffror, kommatecken och decimaltal. Inte för att det inte är viktigt, utan för att detaljerna stör helheten. Den viktiga frågan är: Är vi på väg åt rätt håll? För i så fall kör vi. Han understryker att det inte betyder att man ska slarva inte med sanningen. Det betyder bara att vi, utan att ha exakta siffror, kan ägna oss åt energieffektivisering varje dag året runt eftersom det ger så stora fördelar.

Anders var med i diskussionen redan när EEF startade upp 2009, så det är inte en dag för sent att han nu efter tretton år äntligen tog plats i styrelsen.

Vem är då Anders när han inte är upptagen med att vara VD eller affärsutvecklingschef? Vi ställde tre snabba frågor för att få veta mer.

Var åker du på semester i år – och hur tar du dig dit?

Till vårt fritidshus utanför Kalmar, åker dit i en laddhybridbil! Väl på plats är det cykel som gäller, både landsväg och MTB.

Om du bara får äta en sak/måltid i resten av livet – vad skulle det bli?

Röding i olika former.

Om du inte hade haft det yrke du har idag – vad hade du jobbat med då?

Sannolikt med något inom PR, kommunikation och marknadsföring. Ganska nära det jag redan gör, men får jag jobba med människor och det är kreativt är jag glad!

Tillsammans är vi starkare

Energieffektivisering är viktigare än någonsin. EEF ser fram emot ett spännande arbete tillsammans med Anders och Anna och hoppas att gemensamt kunna lyfta energieffektivisering till nya nivåer!

Dela