Strategier för att nå energieffektiviseringsmålet

2017-08-28

Energimyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att ta fram sektorsvisa strategier som ska hjälpa Sverige att nå energieffektiviseringsmålet om 50 procent effektivare energianvändning år 2030 jämfört med 2005. Uppdraget har sin utgångspunkt i den blocköverskridande energiöverenskommelsen. Men strategierna handlar inte enbart om energieffektivisering.

– Förutom målet om 50 procent effektivare energianvändning ska sektorsstrategierna också ta hänsyn till målen om 100 procent förnybar elproduktion och inga nettoutsläpp av växthusgaser. Det gäller alltså att ha en helhetssyn, säger Anette Persson som är uppdragsansvarig på Energimyndigheten.

I förra veckan samlades flera olika aktörer från både näringsliv och offentlig sektor vid ett rundabordssamtal för att starta upp arbetet.

– Det är glädjande att uppslutningen kring energieffektiviseringsfrågan är så stor och att det finns så stort engagemang hos ledande personer i vitt skilda branscher. Vår utmaning blir nu att kanalisera engagemanget och driva frågan långsiktigt, säger Erik Brandsma.

Strategi för leverantörer

På ett fullsatt frukostseminarium anordnat av Energinätverk Sveriges i fredags (25/8), berättade uppdragsansvarige Anette Persson mer om uppdraget och öppnade upp för diskussion om strategierna. Ännu är det inte bestämt hur strategierna ska delas in, utan Persson menade att det finns en rad möjliga skärningar så som branschvisa strategier eller utifrån användningsområde (el, värme, processer o.s.v.).

EEF menar att de som ska göra jobbet inte får glömmas bort. I många fall behövs extern expertis från leverantörer av tjänster och produkter för energieffektivisering. Under frukostseminariet tog därför EEF upp till diskussion att dessa leverantörer borde ses som en sektor för vilken en strategi ska utvecklas. Det kan skapa bättre dialog mellan beställare/kunder och leverantörer och därmed snabba på utvecklingen mot att nå Sveriges energieffektiviseringsmål. EEF kommer att träffa Energimyndigheten för att arbeta vidare mot en ”leverantörsstrategi”.

 

Dela