Stora möjligheter för energieffektivisering inom tryckluft

I en artikel i Ny Teknik berättar Torbjörn Lundborg, vd för medlemsföretaget SMC Automation, om de stora möjligheterna som finns med att se över industrins tryckluftssystem. 

Inom industrin går tio procent av energianvändningen till tryckluftssystemen. Genom enkla åtgärder kan denna användning halveras menar Torbjörn och jämför det med att frigöra el till nästan 350 000 elbilar.

Till Ny Teknik berättar han om att man kan göra mycket med lite medel:

– Vi har exempel på maskiner vi byggt om för 60 000–70 000 kronor, och det har återbetalat sig på kanske sex månader. Bygger man energieffektivare maskiner från start är merkostnaderna marginella. Det betalar sig i princip från dag ett, säger Torbjörn Lundberg.

Lotta Bångens, vd för EEF, betonar enkelheten kring att effektivisera bland annat tryckluften eftersom produktionen oftast inte behöver påverkas. Till Ny Teknik säger hon:

– Vi tror att många vill energieffektivisera, men kanske inte alltid vet hur de ska gå till väga. Därför är det viktigt att vi som leverantörer gör det enkelt för företagen, och framför allt att vi visar vad som går att göra utan att produktionen påverkas. Belysning, fläktar och tryckluft kan ofta effektiviseras utan avbrott i produktionen.

Läs artikeln i sin helhet i Ny Teknik.

EEF

01 feb 2018

Senaste inläggen

07 Dec 2018

Egil Öfverholm bidrar till en mer hållbar värld – vinner ”Hederspriset för energieffektivisering”

I år delade EEF för första gången ut det nyinstiftade ”Hederspriset för energieffektivisering”; för lång och trogen tjänst inom hållbarhetsarbete och energieffektivisering. Priset kommer från och med nästa år att heta ”Egil Öfverholm-priset”...

Läs mer
05 Dec 2018

EEF utser projektet RealEstateCore till Årets framtidsföretag 2018

Äntligen kan olika system och fabrikat inom byggnadsautomation prata med varandra – detta med hjälp av det nya gemensamma, digitala språket som tagits fram i projektet RealEstateCore. Språket ska underlätta delning av data så att fastigheter kan optimera driften och på så sätt bli mer...

Läs mer

Aktiviteter med EEF

2019

Information kommer inom kort

Läs mer