Sommaren är här, släpp på isoleringen

2022-06-20

Clo är en måttenhet som mäter hur kläderna skyddar kroppen mot avkylning. Enheten kommer från engelskans ”clothing” (kläder). Det är ett amerikanskt mätsystem från 1941 som togs fram för att amerikanerna skulle kunna utforma bästa utrustning till sina soldater.

1 clo beskrev enligt systemet en perfekt värmebalans hos en man iklädd affärskostym i inomhusvärme (21oC). Eftersom den mesta energin lämnar vår kropp genom huden, får våra kläder en viktig roll. Idag mäts clo med en teknisk docka som kläs och utsätts för vind och kyla, inte längre utifrån den kostymklädde mannen. På så sätt kan vi beskriva plaggens egenskaper i olika kombinationer och under skiftande villkor.

Vad ska vi då ha på oss i sommar?

En person som har underkläder (0,05 clo), strumpor (0,05 clo), en t-shirt (0,10 clo), skjorta med lång ärm (0,25 clo), tröja (0,30 clo) och långbyxor (0,30 clo) är skyddad med totalt isolering på 1 clo. Personen känner sig bekväm sittandes i 21° C, men utan skjortan och tröja så sjunker värdet till 0,55 clo. Då behöver temperaturen inomhus öka till 24° C för ultimat komfort.

Vid 28 C så behövs därför teoretiskt bara badbyxor eller en bikini. Om du sportar (varför inte en härlig match med beachvolleyboll på stranden?) så kanske samma klädesplagg räcker även om det är bara 24oC – om det inte blåser. Har du precis badat innan blir det mer komplicerat…

Men vet du vad! Det är snart semester, så börja inte ens att räkna utan njut och låt känslan och sällskapet avgöra klädseln.

Trevlig sommar önskar vi på EEF!

Dela