Reinhold Larsson blev årets pristagare av Egil Öfverholm-priset

I år delade EEF för andra gången ut Egil Öfverholm-priset, ett hederspris i energieffektiviseringsbranschen. Priset gick till Reinhold Larsson som har jobbat i branschen i snart 40 år - för lång och trogen tjänst inom hållbarhetsarbete och energieffektivisering. Reinhold började sin bana...

I år delade EEF för andra gången ut Egil Öfverholm-priset, ett hederspris inom energieffektivisering. Priset gick till Reinhold Larsson som har jobbat i branschen i snart 40 år – för lång och trogen tjänst inom hållbarhetsarbete och energieffektivisering.

Reinhold började sin bana inom energi i slutet på 1970-talet med att utveckla värmepumpsystem och solenergisystem. Under sin långa karriär har han sedan bland annat hunnit jobba på Energitekniklabbet på SP (idag RISE), ÅF och WSP samt även genomfört energiuppdrag i Tyskland, Frankrike, Belgien, England, Polen, Finland, Lettland och Sydafrika.

Idag är han delägare i företaget ECiS som han var med och startade år 2004. ECiS har lösningar för industri, offentlig och kommersiell förvaltning samt shipping som vill spara energi, minska miljöbelastningen eller förbättra inomhusmiljön både inom byggnader och/eller processer.

Reinholds meritlista är lång, men trots denna gedigna kunskap och erfarenhet är han fortfarande nyfiken och vill lära sig mer – och även göra mer. Något som Sverige skulle behöva ändra på är att ta bort det extrema fokuset från nybyggnationer – det är ett stort hinder för energieffekt-ivisering, säger Reinhold.

”Det är viktigt att givetvis arbeta med så höga energikrav som möjligt, men det är också lätt att glömma bort alla befintliga fastigheter, industrier med mera, som ändå kommer att finnas kvar och kanske inte alltid har ekonomiska möjligheter att verkligen satsa på energieffektivisering. Media borde fokusera mer på hur effektivt det kan vara att genomföra energieffektivisering i befintliga system, anläggningar, fastigheter, kanske enbart genom att optimera befintliga system på ’korrekt’ drift” säger han.

På grund av sjukdom kunde Reinhold inte närvara på plats vid prisutdelningen – men han fanns med på videosamtal när Egil Öfverholm själv läste upp juryns motivering.

Det är svårt att sammanfatta snart 40 års erfarenheter. Reinhold Larsson kan allt – driftoptimering, energikartläggningar, mätmetoder, energianalyser, projektledning och mycket, mycket mer. Trots sin gedigna kunskapsbank är han fortfarande nyfiken och vill lära sig mer. Reinhold gör saker på riktigt – vi behöver fler som honom i energieffektiviseringsbranschen.

Reinhold är glad, omtänksam och klurig, han har många järn i elden och även när det är tungt så finns skrattet alltid nära.

Vi vill nu ge Reinhold den uppmärksamhet han så väl förtjänar.

Reinhold beskriver att det känns hedrande att få detta pris, och förtydligar samtidigt att han delar denna glädje med alla andra som också kämpar i branschen.

”Jag blev väldigt glad över att få Egil Öfverholm-Priset.Det är verkligen hedrande att få denna utmärkelse inom ett område som man har brunnit för sedan slutet på 1970-talet. Jag mottar priset med stor glädje och delar givetvis denna med alla andra som också kämpar med att övertyga människor inom energieffektiviseringsområdet. Ett stort varmt tack!” avslutar Reinhold med.

EEF

10 dec 2019

Senaste inläggen

25 mar 2020

Sänk energikostnader i tomställda lokaler

Stefan Lindsköld är vd och partner i Aktea Energy som är specialister på energieffektivitet...Han tipsar om om åtta steg för att spara energi och ekonomi på ett bra sätt när lokaler står tomställda på grund av corona-viruset. Just nu gapar kontorsplan tomma när hela städers befolkning jobbar hemifrån.

Läs mer
24 mar 2020

Sätt ren energi i centrum av stimulansplanerna för att motverka Corona-krisen

Coronavirusets påverkan runt om i världen och den resulterande oron på globala marknader dominerar vår uppmärksamhet. När regeringarna svarar på dessa sammanlänkade kriser får de inte glömma en viktig utmaning i vår tid: ren energiövergångar.

Läs mer
18 mar 2020

World Energy Outlook säger energieffektivisering först

World Energy Outlook (WEO) presenterar ett antal scenarier för framtidens energivärld, och deras olika förutsättningar. I WEO 2019 lyfts energieffektivisering återigen fram som den enskilt viktigaste åtgärden för en hållbar utveckling. Mer än någonsin måste beslutsfattare ta en skarp...

Läs mer