Reinhold Larsson blev årets pristagare av Egil Öfverholm-priset

I år delade EEF för andra gången ut Egil Öfverholm-priset, ett hederspris i energieffektiviseringsbranschen. Priset gick till Reinhold Larsson som har jobbat i branschen i snart 40 år - för lång och trogen tjänst inom hållbarhetsarbete och energieffektivisering. Reinhold började sin bana...

I år delade EEF för andra gången ut Egil Öfverholm-priset, ett hederspris inom energieffektivisering. Priset gick till Reinhold Larsson som har jobbat i branschen i snart 40 år – för lång och trogen tjänst inom hållbarhetsarbete och energieffektivisering.

Reinhold började sin bana inom energi i slutet på 1970-talet med att utveckla värmepumpsystem och solenergisystem. Under sin långa karriär har han sedan bland annat hunnit jobba på Energitekniklabbet på SP (idag RISE), ÅF och WSP samt även genomfört energiuppdrag i Tyskland, Frankrike, Belgien, England, Polen, Finland, Lettland och Sydafrika.

Idag är han delägare i företaget ECiS som han var med och startade år 2004. ECiS har lösningar för industri, offentlig och kommersiell förvaltning samt shipping som vill spara energi, minska miljöbelastningen eller förbättra inomhusmiljön både inom byggnader och/eller processer.

Reinholds meritlista är lång, men trots denna gedigna kunskap och erfarenhet är han fortfarande nyfiken och vill lära sig mer – och även göra mer. Något som Sverige skulle behöva ändra på är att ta bort det extrema fokuset från nybyggnationer – det är ett stort hinder för energieffekt-ivisering, säger Reinhold.

”Det är viktigt att givetvis arbeta med så höga energikrav som möjligt, men det är också lätt att glömma bort alla befintliga fastigheter, industrier med mera, som ändå kommer att finnas kvar och kanske inte alltid har ekonomiska möjligheter att verkligen satsa på energieffektivisering. Media borde fokusera mer på hur effektivt det kan vara att genomföra energieffektivisering i befintliga system, anläggningar, fastigheter, kanske enbart genom att optimera befintliga system på ’korrekt’ drift” säger han.

På grund av sjukdom kunde Reinhold inte närvara på plats vid prisutdelningen – men han fanns med på videosamtal när Egil Öfverholm själv läste upp juryns motivering.

Det är svårt att sammanfatta snart 40 års erfarenheter. Reinhold Larsson kan allt – driftoptimering, energikartläggningar, mätmetoder, energianalyser, projektledning och mycket, mycket mer. Trots sin gedigna kunskapsbank är han fortfarande nyfiken och vill lära sig mer. Reinhold gör saker på riktigt – vi behöver fler som honom i energieffektiviseringsbranschen.

Reinhold är glad, omtänksam och klurig, han har många järn i elden och även när det är tungt så finns skrattet alltid nära.

Vi vill nu ge Reinhold den uppmärksamhet han så väl förtjänar.

Reinhold beskriver att det känns hedrande att få detta pris, och förtydligar samtidigt att han delar denna glädje med alla andra som också kämpar i branschen.

”Jag blev väldigt glad över att få Egil Öfverholm-Priset.Det är verkligen hedrande att få denna utmärkelse inom ett område som man har brunnit för sedan slutet på 1970-talet. Jag mottar priset med stor glädje och delar givetvis denna med alla andra som också kämpar med att övertyga människor inom energieffektiviseringsområdet. Ett stort varmt tack!” avslutar Reinhold med.

EEF

10 dec 2019

Senaste inläggen

03 jul 2020

Håll semestern energieffektiv med några enkla trick

Sommaren är här och semestern nalkas – så även värmen. Ta del av EEF:s energieffektiva trick för att få en sval sommar och samtidigt spara energi.

Läs mer
25 jun 2020

"Sveriges strategi duger inte" – EEF om renoveringsstrategin

Tillsammans med fem andra branschorganisationer har EEF skrivit ett brev riktat till de myndigheter som tar fram underlaget till renoveringsstrategin – vi är besvikna, menar Lotta Bångens.

Läs mer
16 jun 2020

EEF rekommenderar: webbutbildningen Gröna hyresavtal

Gröna hyresavtal är en webbutbildning för både fastighetsägare och hyresgäster. Passa på att lära er mer om hur ni kan minska energianvändningen i era lokaler – och er klimatpåverkan.

Läs mer

EEF ger dig senaste nytt gällande effekt och energieffektivisering – vill du också få vårt nyhetsbrev en gång i kvartalet?

Ja tack!
Vi behöver din e-post!
Tack för att du prenumererar! Vi behandlar endast din e-postadress för att skicka ut nyhetsbrev, du har möjlighet att närsomhelst återkalla ditt samtycke.