EEF: Regeringsförslaget om stöd till energieffektivisering måste bli mer konkret

EEF välkomnar regeringens förslag om bidrag till energieffektivisering i flerbostadshus, men hur ska pengarna fördelas? Lotta Bångens, vd på EEF, föreslår en utformning i stil med rut och rot.

I veckan kom det besked om att regeringen föreslår 900 miljoner kronor 2021, 2 400 miljoner kronor 2022 och 1 000 miljoner kronor 2023 till åtgärder för energieffektivisering i flerbostadshus. Syftet är att öka takten på energieffektiviseringen och samtidigt förbättra förutsättningarna för att genomföra nödvändiga renoveringar.


Det här tycker EEF är bra! Men nu är det dags att komma med förslag på hur de pengarna ska fördelas. Så här tycker Lotta Bångens, vd på EEF, till Altinget idag om förslaget:

– Stödet behövs, men allt hänger på hur det utformas, så att det verkligen används till rätt saker.

Lotta säger också att en utformning i stil med rut och rot, där bidraget söks av den som säljer tjänsterna istället för av fastighetsägarna, skulle kunna göra bidraget mer attraktivt. EEF tycker att det är viktigt med en sammansättning som gör att stödet inte bara går till de mest uppenbara åtgärderna, utan också bidrar till att mindre lönsamma insatser blir verklighet.

– Det är också viktigt att göra en energikartläggning innan man sätter igång, till exempel genom att använda något av våra auktoriserade företag som säljer den här tjänsten. Då får man en bra överblick, så man inte satsar på fel häst! Berättar Lotta.

Läs mer om regeringens förslag här.

EEF

17 sep 2020

EEF ger dig senaste nytt gällande effekt och energieffektivisering – vill du också få vårt nyhetsbrev en gång i kvartalet?

Ja tack!
Vi behöver din e-post!
Tack för att du prenumererar! Vi behandlar endast din e-postadress för att skicka ut nyhetsbrev, du har möjlighet att närsomhelst återkalla ditt samtycke.