Örebros industrier vill energieffektivisera – och samarbeta

Efter den första Energifrukosten i Bredaryd tidigare i år var responsen positiv - nu har träff två gått av stapeln, denna gång i Örebro län. Hur kan industriföretag få bättre siffror på energiräkningen? Vad är fördelarna med att göra en energikartläggning? Finns det verkligen något mer att göra för klimatet om man redan använder grön...

Efter den första Energifrukosten i Bredaryd tidigare i år var responsen positiv – nu har träff två gått av stapeln, denna gång i Örebro län. Hur kan industriföretag få bättre siffror på energiräkningen? Vad är fördelarna med att göra en energikartläggning? Finns det verkligen något mer att göra för klimatet om man redan använder grön el och jobbar mot 100% fossilfritt? Detta stod återigen på agendan när vi samlade små och medelstora industriföretag för att diskutera energieffektivisering i Karlskoga.

Energieffektiviseringsföretagen (EEF) genomförde mötet tillsammans med Energi-myndigheten och Länsstyrelsen i Örebro. Syftet med träffen var att inspirera företagen att ta nästa steg mot en mer klimatsmart och kostnadseffektiv produktion, men även att främja samarbeten och utbyten industrierna emellan.

”Jag insåg vikten av att träffas i ett nätverk – det finns alltid saker att lära av varandra,” sa Lars-Göran Tylebrink, VD på DEFAB, efter träffen.

Deltagarna fick bland annat ta del av en topplista på energibesparande åtgärder samt höra vilka finansieringsmöjligheter och ekonomiska stöd för små- och medelstora företag som finns att söka. Länsstyrelsen berättade också om hur man kan jobba strukturerat med energifrågor på företag och hur man kan mäta hur man ligger till i det arbetet idag. 

Det lokala företaget KD Solskydd AB, som har kommit långt när det gäller energieffektivisering, var på plats. De berättade om sina lyckade energieffektiviseringsåtgärder och även om sin produkt som hjälper till att minska kylbehovet.

Lokalt samarbete – en framgångsfaktor
Ett annat syfte med mötet var att försöka skapa förutsättningar för att kunna bilda lokala nätverk och synergier industrierna emellan. Det gjordes delvis genom att involvera lokala organisationer, föreningar och företag som finns på plats i trakten. EEF och Energimyndigheten samarbete t.ex. med Länsstyrelsen i Örebro, energirådgivaren i Storfors, Energikontoret i Region Örebro län, Karlskoga Näringsliv & Turism. Förhoppningsvis kan det också bidra till att diskussionen om energieffektivisering lever vidare lokalt.

Carina Regborn på länsstyrelsen var mycket nöjd med träffen och responsen från deltagare och arrangörer.

”Vi upplevde ett positivt med samarbetet med Karlskoga Näringsliv & Turism, kul att så många kunde engagera sig och sprida information om träffen. Vi hade ett jättebra samarbete med EEF och Energimyndigheten och träffen flöt på helt enligt planeringen. Det var bra lokaler, god frukost och framförallt en bra mix av föreläsare. Kan inte komma på något vi skulle kunna göra bättre!”

Vill du veta mer eller är du intresserad av att delta på en liknande träff i din region? Kontakta Annika Marmbrandt, kommunikatör EEF.

EEF

17 jun 2019

Senaste inläggen

04 jun 2020

Leverantörerna tipsar – låt verksamheten fortgå under COVID-19

Vardagen ser annorlunda ut och vi behöver anpassa oss efter den. Tillsammans med Energikontoret Storsthlm har vi frågat leverantörer i branschen vilka skillnader de upplever och deras bästa tips.

Läs mer
03 jun 2020

Fortsatt förtroende för projekt Energitjänster

EEF och Energimyndigheten fick i dagarna beskedet om att projekt Energitjänster som pågått sedan 2016 får fortsatt finansiering från Tillväxtverket för andra gången i ordningen. EEF är stolta över att få fortsatt förtorende att arbeta med detta i drygt ett år till, detta ger EEF...

Läs mer
29 maj 2020

Ny vägledning för att formulera och följa upp energikrav i BRF:er

Att handla upp åtgärder (och produkter) inom energieffektivisering är inte alltid det lättaste, speciellt inte för BRF:er eller små fastighetsägare. EEF har tagit fram en vägledning för hur man på ett enkelt och tydligt sätt kan formulera och följa upp energikrav för de viktigaste...

Läs mer