Örebros industrier vill energieffektivisera – och samarbeta

Efter den första Energifrukosten i Bredaryd tidigare i år var responsen positiv - nu har träff två gått av stapeln, denna gång i Örebro län. Hur kan industriföretag få bättre siffror på energiräkningen? Vad är fördelarna med att göra en energikartläggning? Finns det verkligen något mer att göra för klimatet om man redan använder grön...

Efter den första Energifrukosten i Bredaryd tidigare i år var responsen positiv – nu har träff två gått av stapeln, denna gång i Örebro län. Hur kan industriföretag få bättre siffror på energiräkningen? Vad är fördelarna med att göra en energikartläggning? Finns det verkligen något mer att göra för klimatet om man redan använder grön el och jobbar mot 100% fossilfritt? Detta stod återigen på agendan när vi samlade små och medelstora industriföretag för att diskutera energieffektivisering i Karlskoga.

Energieffektiviseringsföretagen (EEF) genomförde mötet tillsammans med Energi-myndigheten och Länsstyrelsen i Örebro. Syftet med träffen var att inspirera företagen att ta nästa steg mot en mer klimatsmart och kostnadseffektiv produktion, men även att främja samarbeten och utbyten industrierna emellan.

”Jag insåg vikten av att träffas i ett nätverk – det finns alltid saker att lära av varandra,” sa Lars-Göran Tylebrink, VD på DEFAB, efter träffen.

Deltagarna fick bland annat ta del av en topplista på energibesparande åtgärder samt höra vilka finansieringsmöjligheter och ekonomiska stöd för små- och medelstora företag som finns att söka. Länsstyrelsen berättade också om hur man kan jobba strukturerat med energifrågor på företag och hur man kan mäta hur man ligger till i det arbetet idag. 

Det lokala företaget KD Solskydd AB, som har kommit långt när det gäller energieffektivisering, var på plats. De berättade om sina lyckade energieffektiviseringsåtgärder och även om sin produkt som hjälper till att minska kylbehovet.

Lokalt samarbete – en framgångsfaktor
Ett annat syfte med mötet var att försöka skapa förutsättningar för att kunna bilda lokala nätverk och synergier industrierna emellan. Det gjordes delvis genom att involvera lokala organisationer, föreningar och företag som finns på plats i trakten. EEF och Energimyndigheten samarbete t.ex. med Länsstyrelsen i Örebro, energirådgivaren i Storfors, Energikontoret i Region Örebro län, Karlskoga Näringsliv & Turism. Förhoppningsvis kan det också bidra till att diskussionen om energieffektivisering lever vidare lokalt.

Carina Regborn på länsstyrelsen var mycket nöjd med träffen och responsen från deltagare och arrangörer.

”Vi upplevde ett positivt med samarbetet med Karlskoga Näringsliv & Turism, kul att så många kunde engagera sig och sprida information om träffen. Vi hade ett jättebra samarbete med EEF och Energimyndigheten och träffen flöt på helt enligt planeringen. Det var bra lokaler, god frukost och framförallt en bra mix av föreläsare. Kan inte komma på något vi skulle kunna göra bättre!”

Vill du veta mer eller är du intresserad av att delta på en liknande träff i din region? Kontakta Annika Marmbrandt, kommunikatör EEF.

EEF

17 jun 2019

Senaste inläggen

13 jan 2020

Installatörer! Möt kundbehovet med klimatsmarta lösningar

Vill ni öka omsättningen eller vinsten på företagets energitjänster och samtidigt få nöjdare kunder? EEF har frågat ett flertal kunder vad de vill ha av sin installatör – svaret blev kostnadseffektiva och klimatsmarta energilösningar. EEF har därför i samarbete med Energimyndigheten..

Läs mer
08 jan 2020

EEF vill se tydligare åtgärder för energieffektivisering i klimatplanen

I dagarna presenterade miljö- och klimatminister Isabella Lövin Sveriges första klimatpolitiska handlingsplan för riksdagen - i den står skrivet att klimatmålen ska få en styrande effekt i alla samhällspolitiska mål. Handlingsplanen innehåller 132 åtgärder som regeringen vill genomföra ...

Läs mer
13 dec 2019

Genomför trygga energideklarationer

Nu har det gått drygt 10 år sedan lagen om energideklarationer infördes, och det är dags för många fastighetsägare att göra om processen. Om ni använder er av EEF-auktoriserade företag för att utföra detta så kan ni få till en tryggare affär och på sikt få bättre inomhusklimat och en lägre elräkning. Energieffektiviseringsföretagen (EEF)..

Läs mer