Örebros industrier vill energieffektivisera – och samarbeta

Efter den första Energifrukosten i Bredaryd tidigare i år var responsen positiv - nu har träff två gått av stapeln, denna gång i Örebro län. Hur kan industriföretag få bättre siffror på energiräkningen? Vad är fördelarna med att göra en energikartläggning? Finns det verkligen något mer att göra för klimatet om man redan använder grön...

Efter den första Energifrukosten i Bredaryd tidigare i år var responsen positiv – nu har träff två gått av stapeln, denna gång i Örebro län. Hur kan industriföretag få bättre siffror på energiräkningen? Vad är fördelarna med att göra en energikartläggning? Finns det verkligen något mer att göra för klimatet om man redan använder grön el och jobbar mot 100% fossilfritt? Detta stod återigen på agendan när vi samlade små och medelstora industriföretag för att diskutera energieffektivisering i Karlskoga.

Energieffektiviseringsföretagen (EEF) genomförde mötet tillsammans med Energi-myndigheten och Länsstyrelsen i Örebro. Syftet med träffen var att inspirera företagen att ta nästa steg mot en mer klimatsmart och kostnadseffektiv produktion, men även att främja samarbeten och utbyten industrierna emellan.

”Jag insåg vikten av att träffas i ett nätverk – det finns alltid saker att lära av varandra,” sa Lars-Göran Tylebrink, VD på DEFAB, efter träffen.

Deltagarna fick bland annat ta del av en topplista på energibesparande åtgärder samt höra vilka finansieringsmöjligheter och ekonomiska stöd för små- och medelstora företag som finns att söka. Länsstyrelsen berättade också om hur man kan jobba strukturerat med energifrågor på företag och hur man kan mäta hur man ligger till i det arbetet idag. 

Det lokala företaget KD Solskydd AB, som har kommit långt när det gäller energieffektivisering, var på plats. De berättade om sina lyckade energieffektiviseringsåtgärder och även om sin produkt som hjälper till att minska kylbehovet.

Lokalt samarbete – en framgångsfaktor
Ett annat syfte med mötet var att försöka skapa förutsättningar för att kunna bilda lokala nätverk och synergier industrierna emellan. Det gjordes delvis genom att involvera lokala organisationer, föreningar och företag som finns på plats i trakten. EEF och Energimyndigheten samarbete t.ex. med Länsstyrelsen i Örebro, energirådgivaren i Storfors, Energikontoret i Region Örebro län, Karlskoga Näringsliv & Turism. Förhoppningsvis kan det också bidra till att diskussionen om energieffektivisering lever vidare lokalt.

Carina Regborn på länsstyrelsen var mycket nöjd med träffen och responsen från deltagare och arrangörer.

”Vi upplevde ett positivt med samarbetet med Karlskoga Näringsliv & Turism, kul att så många kunde engagera sig och sprida information om träffen. Vi hade ett jättebra samarbete med EEF och Energimyndigheten och träffen flöt på helt enligt planeringen. Det var bra lokaler, god frukost och framförallt en bra mix av föreläsare. Kan inte komma på något vi skulle kunna göra bättre!”

Vill du veta mer eller är du intresserad av att delta på en liknande träff i din region? Kontakta Annika Marmbrandt, kommunikatör EEF.

EEF

17 jun 2019

EEF ger dig senaste nytt gällande effekt och energieffektivisering – vill du också få vårt nyhetsbrev en gång i kvartalet?

Ja tack!
Vi behöver din e-post!
Tack för att du prenumererar! Vi behandlar endast din e-postadress för att skicka ut nyhetsbrev, du har möjlighet att närsomhelst återkalla ditt samtycke.