Nya energikrav i BBR

Nu är det beslutat och klart om nya energikrav i byggreglerna. Den första september ändras plan- och byggförordningen i den del som gäller beräkning av en byggnads energiprestanda. Samtidigt träder nya föreskrifter från Boverket i kraft som är anpassade till ändringen...

Nu är det beslutat och klart om nya energikrav i byggreglerna. Den första september ändras plan- och byggförordningen i den del som gäller beräkning av en byggnads energiprestanda. Samtidigt träder nya föreskrifter från Boverket i kraft som är anpassade till ändringen. Den ändrade förordningen innebär att viktningsfaktorer ersätter primärenergifaktorer när en byggnads energiprestanda räknas fram. 

– Ett kliv framåt för teknikneutralitet mellan olika energislag, kommenterar Lotta Bångens, VD på EEF.

Men det är svårt att nå hela vägen fram på det sätt som BBR uttrycker energiprestanda idag. EEF vill att byggnadens användning av energi ska vara avgörande för vilken energiprestanda en byggnad har, och så är det inte idag. Organisationen anser vidare att skarpare krav på byggnaders effektbehov borde införas i BBR.

– Vi står inför kapacitetsutmaningar i lokala elnät och kan då inte samtidigt tillåta nya byggnader med höga el-effektbehov under de kallaste dagarna. Även i fjärrvärmda byggnader är det viktigt med ett lågt effektbehov under de kallaste dagarna. Det är ofta då de mest miljöbelastande bränslena används vid värmeproduktion, avslutar Bångens.

Läs de nya BBR-kraven i sin helhet här!

EEF

09 jun 2020

Senaste inläggen

03 jul 2020

Håll semestern energieffektiv med några enkla trick

Sommaren är här och semestern nalkas – så även värmen. Ta del av EEF:s energieffektiva trick för att få en sval sommar och samtidigt spara energi.

Läs mer
25 jun 2020

"Sveriges strategi duger inte" – EEF om renoveringsstrategin

Tillsammans med fem andra branschorganisationer har EEF skrivit ett brev riktat till de myndigheter som tar fram underlaget till renoveringsstrategin – vi är besvikna, menar Lotta Bångens.

Läs mer
16 jun 2020

EEF rekommenderar: webbutbildningen Gröna hyresavtal

Gröna hyresavtal är en webbutbildning för både fastighetsägare och hyresgäster. Passa på att lära er mer om hur ni kan minska energianvändningen i era lokaler – och er klimatpåverkan.

Läs mer

EEF ger dig senaste nytt gällande effekt och energieffektivisering – vill du också få vårt nyhetsbrev en gång i kvartalet?

Ja tack!
Vi behöver din e-post!
Tack för att du prenumererar! Vi behandlar endast din e-postadress för att skicka ut nyhetsbrev, du har möjlighet att närsomhelst återkalla ditt samtycke.