Nya energikrav i BBR

Nu är det beslutat och klart om nya energikrav i byggreglerna. Den första september ändras plan- och byggförordningen i den del som gäller beräkning av en byggnads energiprestanda. Samtidigt träder nya föreskrifter från Boverket i kraft som är anpassade till ändringen...

Nu är det beslutat och klart om nya energikrav i byggreglerna. Den första september ändras plan- och byggförordningen i den del som gäller beräkning av en byggnads energiprestanda. Samtidigt träder nya föreskrifter från Boverket i kraft som är anpassade till ändringen. Den ändrade förordningen innebär att viktningsfaktorer ersätter primärenergifaktorer när en byggnads energiprestanda räknas fram. 

– Ett kliv framåt för teknikneutralitet mellan olika energislag, kommenterar Lotta Bångens, VD på EEF.

Men det är svårt att nå hela vägen fram på det sätt som BBR uttrycker energiprestanda idag. EEF vill att byggnadens användning av energi ska vara avgörande för vilken energiprestanda en byggnad har, och så är det inte idag. Organisationen anser vidare att skarpare krav på byggnaders effektbehov borde införas i BBR.

– Vi står inför kapacitetsutmaningar i lokala elnät och kan då inte samtidigt tillåta nya byggnader med höga el-effektbehov under de kallaste dagarna. Även i fjärrvärmda byggnader är det viktigt med ett lågt effektbehov under de kallaste dagarna. Det är ofta då de mest miljöbelastande bränslena används vid värmeproduktion, avslutar Bångens.

Läs de nya BBR-kraven i sin helhet här!

EEF

09 jun 2020

Senaste inläggen

21 sep 2020

EEF:s auktorisation som verktyg hos Bebo & Belok

Sedan en tid tillbaka finns auktorisationen som verktyg hos Bebo & Belok. Auktorisationen är framtagen för att säkerställa en tydlig, kundorienterad och kvalitativ tjänst eller produkt från leverantör.

Läs mer
17 sep 2020

EEF: Regeringsförslaget om stöd till energieffektivisering måste bli mer konkret

EEF välkomnar regeringens förslag om bidrag till energieffektivisering i flerbostadshus, men hur ska pengarna fördelas? Lotta Bångens, vd på EEF, föreslår en utformning i stil med rut och rot.

Läs mer
15 sep 2020

EEF presenterar: en lagom LCC-kalkyl

Behöver ni hjälp att räkna på den långsiktiga vinsten av en energieffektiviseringsåtgärd? Se till att använda en LCC-kalkyl för att kunna fatta rätt beslut för er verksamhet – nu har EEF en egen!

Läs mer

EEF ger dig senaste nytt gällande effekt och energieffektivisering – vill du också få vårt nyhetsbrev en gång i kvartalet?

Ja tack!
Vi behöver din e-post!
Tack för att du prenumererar! Vi behandlar endast din e-postadress för att skicka ut nyhetsbrev, du har möjlighet att närsomhelst återkalla ditt samtycke.