Några stöttar och andra dömer i Energislaget

Nu i helgen är det äntligen dags för Energislaget, en tävling där studenter ska ta fram konkreta lösningar på aktuella energieffektiviseringsproblem inom offentlig sektor. Vi presenterar juryn och coacherna.

Möt coacherna och juryn inför helgens digitala hackathon

Nu i helgen är det äntligen dags för Energislaget, en tvärvetenskaplig tävling där högskolestudenter ska ta fram konkreta lösningar på aktuella energieffektiviseringsproblem inom offentlig sektor. Tävlingen genomförs digitalt och deltagarna får under ett dygn jobba tillsammans med hjälp av expertcoacher och sedan väntar en pitch inför juryn. Läs mer om tävlingen här!

De dömer tävlingen

Juryn består av tre noga utvalda experter med olika bakgrund och erfarenhet inom energieffektivisering. De som ska avgöra vilka två grupper som tillslut står som vinnare av Energislaget är:

Lotta Bångens, VD för Energieffektiviseringsföretagen, EEF. Lotta är civilingenjör, egenföretagande konsult och en stark energieffektiviseringsprofil med över 30 år i branschen.
Alf Karlsson, statssekreterare hos bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson. Alf är i grunden jurist och sedan ett år tillbaka även ordförande för Gröna Städer där han jobbar för att kommuner och näringsliv tillsammans ska göra städer mer hållbara.
Jonas Tannerstad, chef för el och automation på Örebrobostäder, ÖBO. Jonas beskriver sig själv som en otålig ingenjör och har i sin roll på ÖBO kapat 25 procent av Örebrobostäders elenergiförbrukning från 2008 till 2015. 

Experthjälp på vägen

Deltagarna kommer under tävlingens gång få stöttning och hjälp från experter på energiområdet. Vi har tagit pulsen på de utvalda coacherna inför helgens tävling, vi är nyfikna på vad de ser fram emot mest; och vill även lära känna personen bakom energieffektiviseringsyrket.

David Björkevik, teknikchef på Envista AB

Vad ska bli kul med coachuppdraget? Att få möta nya människor och idéer, om än genom skärmen
Varför är energieffektivisering viktigt för dig? Primärt på grund av det överhängande klimathotet
Tre korta:
Favoriträtt? Oj! Nån riktigt långkokad gryta kanske.
Bästa utomhusaktivitet? Cykla med familjen
Senast använda emoji på telefonen? 🤦

Linda Werther Öhling, projektledare för EU-projektet: Energy Evolution Center

Vad ska bli kul med coachuppdraget? Jag tycker att det är väldigt roligt att samarbeta med vår framtid – alltså studenterna. De är inte så fast i gamla hjulspår och tänker ofta lite friare.
Varför är energieffektivisering viktigt för dig? Jag tycker att energieffektivisering är viktigt men vi ska inte glömma ”effekteffektivisering” som är ännu viktigare för att vi ska kunna gå över till ett helt fossilfritt energisystem. 
Tre korta:
Favoriträtt? Varmrökt lax med potatis och romsås
Bästa utomhusaktivitet? All slags skidåkning
Senast använda emoji på telefonen? ”Skrattar så man gråter”-emojin…..

Viktoria Vingmarker, arbetar med klimatanpassning på Länsstyrelsen i Västmanland, har en masters inom miljöpsykologi och hållbar utveckling

Vad ska bli kul med coachuppdraget? Att utifrån de framkomna idéerna bolla möjligheter och fallgropar så att lagen kan skruva på sina förslag. Jag är jättenyfiken på vad som kommer att växa fram ur lagens arbete!
Varför är energieffektivisering viktigt för dig? Med ändliga resurser blir inte bara energieffektivisering utan också energihushållning en väsentlig grundattityd för framtiden. Det kommer att kräva något av en tankevända för många, vilket gör det till en spännande utmaning.
Tre korta:
Favoriträtt?
Vitkålslasagne.
Bästa utomhusaktivitet?
Fjällvandring. 
Senast använda emoji på telefonen?

Mikael Gustafsson, affärsutvecklingschef, EEF

Vad ska bli kul med coachuppdraget? Mitt största intresse är utveckling av nya idéer. Och bolla och diskutera detta tillsammans med kreativa och intresserade studenter är ännu roligare.
Varför är energieffektivisering viktigt för dig? Det är den största och billigaste möjligheten att reducera utsläppen av koldioxid i världen. Detta tillsammans med förnybart kommer att göra underverk, om vi skyndar på.
Tre korta: 
Favoriträtt? Allt vällagat utom gurka.
Bästa utomhusaktivitet? Fjällvandring i Sarek samt segling i Västindien.
Senast använda emoji på telefonen? Ett rött hjärta och en nalle till min 20-åriga dotter.

Anders Olsson, energi- och klimatrådgivare i Eskilstuna kommun

Vad ska bli kul med coachuppdraget? Jag hoppas att se nya friska tankar utanför boxen.  
Varför är energieffektivisering viktigt för dig? Lite drastiskt, det är en ödesfråga för mänskligheten att vi blir bättre på detta. 
Tre korta:
Favoriträtt? Sjömansbiff är bäst
Bästa utomhusaktivitet? Att vandra i bergen på Kreta i november
Senast använda emoji på telefonen? Jättetråkigt tyvärr, en glad gubbe!


Energislaget är en del av det projekt som Energieffektiviseringsföretagen driver tillsammans med offentlig sektor och näringslivet i Östra Mellansverige – EnOff (Energieffektivisering i offentlig sektor).

EEF

16 feb 2021

EEF ger dig senaste nytt gällande effekt och energieffektivisering – vill du också få vårt nyhetsbrev en gång i kvartalet?

Ja tack!
Vi behöver din e-post!
Tack för att du prenumererar! Vi behandlar endast din e-postadress för att skicka ut nyhetsbrev, du har möjlighet att närsomhelst återkalla ditt samtycke.