Mer samverkan – mer energieffektivisering

Idag hade vi möte nummer två i Think tanken där beslutsfattare på hög nivå från branschorganisationer, myndigheter och regioner gemensamt jobbar mot att accelerera energieffektiviseringen i Sverige.

Idag hade vi möte nummer två i Think tanken där beslutsfattare på hög nivå från branschorganisationer, myndigheter och regioner gemensamt jobbar mot att accelerera energieffektiviseringen i Sverige.

Upphandlingsmyndighetens GD Inger Ek och Energimyndighetens chef för resurseffektivt samhälle Lena Callermo betonade att vi behöver hitta metoder för att samverka om vi ska kunna nå våra energieffektiviseringsmål. Vi måste alla våga ta de första stegen mot mer samverkan och ökade energieffektiviseringsinsatser – trots hög arbetsbelastning och brist på resurser.

Vi fick även lyssna till de två grupper med studenter som vann Energislaget. Alla mötesdeltagare var imponerade över såväl idéer som presentationer och flertalet kommuner och organisationer visade intresse för att implementera studenternas affärsidéer i sina verksamheter.

Utöver detta så diskuterade vi EnOff-modellen som är en modell för att förenkla upphandling av energieffektivisering i offentlig sektor.

Modellen ska lösa problem med eftersatt underhåll och renoveringsbehov. Den skapar långsiktighet och ger möjlighet att jobba med samma partners över längre tid. EnOff-modellen räknar även långsiktig lönsamhet (med Totalmetodiken) och gör det enklare att motivera till energieffektiviseringsinvesteringar!

Installatörsföretagens VD Ola Månsson uttryckte sig såhär gällande modellen:

“Vi är mitt i en pandemi, bostadsproduktioner och det kommersiella byggandet har gått ner. Kanske blir det en period nu med brist på bra projekt – varför inte nyttja detta? Vi har bråttom för att lyckas halvera klimatavtrycket. EnOff-modellen är kanon! Varför inte gemensamt se till att implementera detta i alla kommuner direkt? Det är inget att vänta på!”

Vi kan inte annat än hålla med!

Projektet Energieffektivisering i offentlig sektor – EnOff vill öka samarbetet mellan offentlig sektor och näringslivet i Östra Mellansverige för att ställa krav på energieffektiviseringar i upphandlingar.

EEF

09 mar 2021

EEF ger dig senaste nytt gällande effekt och energieffektivisering – vill du också få vårt nyhetsbrev en gång i kvartalet?

Ja tack!
Vi behöver din e-post!
Tack för att du prenumererar! Vi behandlar endast din e-postadress för att skicka ut nyhetsbrev, du har möjlighet att närsomhelst återkalla ditt samtycke.