Kvotpliktsystem som garanterar energieffektivisering och effektreducering

Lönsamhet och teknik för energieffektivisering finns. Det är politiken som saknas. Därför välkomnar EEF Miljöpartiets förslag...

Lönsamhet och teknik för energieffektivisering finns. Det är politiken som saknas. Därför välkomnar EEF Miljöpartiets förslag som presenterades 17:e mars. Förslaget handlar om att införa en kvotplikt för energieffektivisering (s.k. Vita Certifikat) samt högre skatt på produkter som drar mycket el och lägre skatt på energieffektiva varor. Mer energieffektivisering frigör el, minskar utsläpp och spar pengar och klimat.

”Syftet är att minska eleffektbelastningen i Sverige genom energieffektiviseringar – systemet skapar en marknad för detta. Det skulle innebära att vi kan lösa en stor del av effektproblematiken och slippa bygga ut elnätet i onödan!” säger Lotta Bångens, VD Energieffektiviseringsföretagen, EEF.

Kvotpliktsystemet garanterar energieffektivisering och effektreducering, vilket skulle minska effektproblematiken avsevärt. Idag finns ingen marknad för effektreducering och energieffektivisering sker inte i tillräckligt stor utsträckning – det skulle ett kvotpliksystem ändra på.

”…det är tydligt att energieffektivisering inte fått ta stor plats av övriga partier i debatten, och det är synd. Ingen tjänar på elslöseri”, skriver Per Bolund (MP), miljö- och klimatminister samt vice statsminister i ett mejl till TT  

Så var hamnar då kostnaden för detta? Elpriset skulle höjas en aning, men eftersom kunderna samtidigt energieffektiviserar kommer deras totalkostnad ändå att sänkas. Per Bolund drar parallellen till utbyggnaden av förnybar el:

”… När vi byggt ut förnybar el har kostnader sjunkit för företag och privatpersoner, och det är samma logik för vita certifikat.” säger ministern.

Se gärna EEFs film som förklarar hur systemet är uppbyggt och skulle fungera:

Läs mer om kvotpliktsystemet Vita Certifikat här.

EEF

22 mar 2021

EEF ger dig senaste nytt gällande effekt och energieffektivisering – vill du också få vårt nyhetsbrev en gång i kvartalet?

Ja tack!
Vi behöver din e-post!
Tack för att du prenumererar! Vi behandlar endast din e-postadress för att skicka ut nyhetsbrev, du har möjlighet att närsomhelst återkalla ditt samtycke.