Julmingel med panelsamtal om energieffektivisering

EEF och EnergiRådgivarnas traditionsenliga julmingel innehöll även i år både glögg, kola, knäck, tomtar och panelsamtal – förutom välmeriterade Årets framtidsföretag och Årets energirådgivare.           Först ut på scenen var Anneli Kouthoofd, vd Isoleringsfirmornas förening och Alf Karlsson, statssekreterare hos bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson. Birgitta Govén, Energirådgivarna och Lotta Bångens,...

EEF och EnergiRådgivarnas traditionsenliga julmingel innehöll även i år både glögg, kola, knäck, tomtar och panelsamtal – förutom välmeriterade Årets framtidsföretag och Årets energirådgivare.

dsc_0010dsc_0008

 

 

 

 

 


Först ut på scenen var Anneli Kouthoofd
, vd Isoleringsfirmornas förening och Alf Karlsson, statssekreterare hos bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson. Birgitta Govén, Energirådgivarna och Lotta Bångens, EEF samtalade med dem om energieffektivisering och hållbart byggande. Branschen vill se mer från politiken.

– Varför inte ställa högre krav vid offentlig upphandling? undrade Anneli Kouthoofd.

Alf Karlsson kontrade med att de är öppna för dialog och behöver få in synpunkter från oss som arbetar ute i branschen.

Fler bostäder behövs, kanske mer yta kan tillkomma genom omflyttningar och regler som förenklar detta. En genomsnittlig 65-åring har över 100 kvm bostadsyta, berättade Alf Karlsson. Kanske ett nytt sätt att se på hur bostadsfrågan kan lösas?

dsc_0019

I det andra samtalet under kvällen diskuterade vi vad som händer efter ratificeringen av Parisavtalet och uppföljningen i Marrakech. Denna gång var Christoffer Nelson, Miljö- och energidepartementet (förhandlare under COP22 i Marrakech), Peter Bennich, Energimyndigheten, Nina Ekelund, Haga-initiativet, Daniel Engström, Fores, och Hans Nilsson, EEF/Fourfact på scenen.

– Marrakech var ett tråkigt möte, inledde Christoffer Nelson.

Men vi som lyssnade förstod snart att det var precis så det skulle vara. I Marrakech diskuterades HUR beräkningar ska göras för att visa på klimateffekter. Det var inget medialt möte för att påverka. Över 35 beslut togs, men svårt att idag säga hur dessa påverkar energieffektiviseringen i Sverige konkret.

Peter Bennich menade att energieffektivisering är viktigt i klimatdebatten och att vi nu måste börja berätta ”energieffektiviseringens positiva historia”.

Nina Ekelund tryckte på branschen viktiga roll. – Branschen måste visa vad som går att göra, företagen måste ta sitt ansvar och först då kommer politiker att ta de beslut som behövs. Företagens viktiga roll delades med Daniel Engström.

– Energieffektivisering och förnybart är tvillingar, menade Hans Nilsson. Båda behövs för att klara klimatet, MEN energieffektivisering måste komma först. Annars klarar vi inte klimatet!

dsc_0111Panelen funderar över frågan vilken julklapp de skulle dela ut om de var Tomten för en dag. Klurigt ser det ut som.

 

EEF

07 Dec 2016

Senaste inläggen

26 aug 2019

Investeringsstöd till små och medelstora företag för effektivare energianvändning

Har du ett litet eller medelstort företag, t.ex. en bostadsrättsförening, som gjort en energikartläggning och vill ta nästa steg i energiarbetet? Då kan du söka stöd för att genomföra åtgärder som leder till effektivare energianvändning. Stödet går att söka fram till 15 oktober 2019.

Läs mer
17 jun 2019

Örebros industrier vill energieffektivisera - och samarbeta

Efter den första Energifrukosten i Bredaryd tidigare i år var responsen positiv - nu har träff två gått av stapeln, denna gång i Örebro län. Hur kan industriföretag få bättre siffror på energiräkningen? Vad är fördelarna med att göra en energikartläggning? Finns det verkligen något mer att göra för klimatet om man redan använder grön el och jobbar mot 100% fossilfritt?

Läs mer

Aktiviteter med EEF

2019-09-27

Industrifrukost i Eskilstuna

Läs mer