Julmingel med panelsamtal om energieffektivisering

2016-12-07

EEF och EnergiRådgivarnas traditionsenliga julmingel innehöll även i år både glögg, kola, knäck, tomtar och panelsamtal – förutom välmeriterade Årets framtidsföretag och Årets energirådgivare.

dsc_0010dsc_0008

 

 

 

 

 


Först ut på scenen var Anneli Kouthoofd
, vd Isoleringsfirmornas förening och Alf Karlsson, statssekreterare hos bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson. Birgitta Govén, Energirådgivarna och Lotta Bångens, EEF samtalade med dem om energieffektivisering och hållbart byggande. Branschen vill se mer från politiken.

– Varför inte ställa högre krav vid offentlig upphandling? undrade Anneli Kouthoofd.

Alf Karlsson kontrade med att de är öppna för dialog och behöver få in synpunkter från oss som arbetar ute i branschen.

Fler bostäder behövs, kanske mer yta kan tillkomma genom omflyttningar och regler som förenklar detta. En genomsnittlig 65-åring har över 100 kvm bostadsyta, berättade Alf Karlsson. Kanske ett nytt sätt att se på hur bostadsfrågan kan lösas?

dsc_0019

I det andra samtalet under kvällen diskuterade vi vad som händer efter ratificeringen av Parisavtalet och uppföljningen i Marrakech. Denna gång var Christoffer Nelson, Miljö- och energidepartementet (förhandlare under COP22 i Marrakech), Peter Bennich, Energimyndigheten, Nina Ekelund, Haga-initiativet, Daniel Engström, Fores, och Hans Nilsson, EEF/Fourfact på scenen.

– Marrakech var ett tråkigt möte, inledde Christoffer Nelson.

Men vi som lyssnade förstod snart att det var precis så det skulle vara. I Marrakech diskuterades HUR beräkningar ska göras för att visa på klimateffekter. Det var inget medialt möte för att påverka. Över 35 beslut togs, men svårt att idag säga hur dessa påverkar energieffektiviseringen i Sverige konkret.

Peter Bennich menade att energieffektivisering är viktigt i klimatdebatten och att vi nu måste börja berätta ”energieffektiviseringens positiva historia”.

Nina Ekelund tryckte på branschen viktiga roll. – Branschen måste visa vad som går att göra, företagen måste ta sitt ansvar och först då kommer politiker att ta de beslut som behövs. Företagens viktiga roll delades med Daniel Engström.

– Energieffektivisering och förnybart är tvillingar, menade Hans Nilsson. Båda behövs för att klara klimatet, MEN energieffektivisering måste komma först. Annars klarar vi inte klimatet!

dsc_0111Panelen funderar över frågan vilken julklapp de skulle dela ut om de var Tomten för en dag. Klurigt ser det ut som.

 

Dela