Hur tydliggör vi mervärdena av energieffektivisering?

EEF har inom Projekt EnOff tagit fram en förstudie som sammanställer relevanta mervärden av energieffektivisering – med ett särskilt fokus på de typer av energieffektiviseringar som vanligen utförs inom offentlig sektor. Den offentliga sektorn...

Inom Projekt EnOff har Therese Nehler från LiU och Allan Hawas från MdH tagit fram en förstudie som sammanställer relevanta mervärden av energieffektivisering – med ett särskilt fokus på de typer av energieffektiviseringar som vanligen utförs inom offentlig sektor. Den offentliga sektorn har en stor potential att energieffektivisera vid renovering och nybyggnation av exempelvis skolor och förskolor – i och med detta spelar de en viktig roll i arbetet med att öka energieffektiviseringen i Sverige.

Det har visats att energieffektivisering kan ge positiva effekter utöver energibesparing och minskade utgifter, så kallade mervärden. I dagsläget är kunskapen kring hur stora dessa värden kan vara knapphändig och därmed tas det sällan hänsyn till mervärden vid planering av energieffektiviserande projekt och upphandlingar. Det finns enstaka verktyg som visualiserar tänkbara verktyg, men konkreta siffror för mervärden av specifika energieffektiviseringsåtgärder saknas i dagsläget.

Vi har därför tagit fram denna förstudie som syftar till att sammanställa relevanta mervärden av energieffektivisering som beskrivits i litteraturen, med ett särskilt fokus på de typer av energieffektiviseringar och energirelaterade åtgärder som vanligen utförs inom offentlig sektor!

Ladda gärna ner hela rapporten här!

Rapporten är en del i projektet ’Energieffektivisering i offentlig sektor (EnOff)’ som syftar till att öka samarbetet mellan offentlig sektor och näringsliv i Östra Mellansverige för att se till att mer energieffektivisering sker.

EEF

07 jun 2020

Senaste inläggen

21 sep 2020

EEF:s auktorisation som verktyg hos Bebo & Belok

Sedan en tid tillbaka finns auktorisationen som verktyg hos Bebo & Belok. Auktorisationen är framtagen för att säkerställa en tydlig, kundorienterad och kvalitativ tjänst eller produkt från leverantör.

Läs mer
17 sep 2020

EEF: Regeringsförslaget om stöd till energieffektivisering måste bli mer konkret

EEF välkomnar regeringens förslag om bidrag till energieffektivisering i flerbostadshus, men hur ska pengarna fördelas? Lotta Bångens, vd på EEF, föreslår en utformning i stil med rut och rot.

Läs mer
15 sep 2020

EEF presenterar: en lagom LCC-kalkyl

Behöver ni hjälp att räkna på den långsiktiga vinsten av en energieffektiviseringsåtgärd? Se till att använda en LCC-kalkyl för att kunna fatta rätt beslut för er verksamhet – nu har EEF en egen!

Läs mer

EEF ger dig senaste nytt gällande effekt och energieffektivisering – vill du också få vårt nyhetsbrev en gång i kvartalet?

Ja tack!
Vi behöver din e-post!
Tack för att du prenumererar! Vi behandlar endast din e-postadress för att skicka ut nyhetsbrev, du har möjlighet att närsomhelst återkalla ditt samtycke.