Håll semestern energieffektiv med några enkla trick

Sommaren är här och semestern nalkas – så även värmen. Ta del av EEF:s energieffektiva trick för att få en sval sommar och samtidigt spara energi.

Har du redan eller kommer du snart att få semester? Oavsett om du ska jobba genom sommaren eller vara ledig kommer värmen påverka dig. Nog för att det är härligt att njuta nere vid stranden och svalka sig med ett bad – men värmen medför inte bara härligheter.

Både på jobbet och hemma kan det vara svårt att hantera värme utan lite hjälp. Fläktar och AC-system kan lindra, men blir energitjuvar när temperaturen kryper uppåt i rask takt. Vad går det då att göra för att bli mer energieffektiv?

Lotta Bångens, vd på EEF, tipsar om ett gammalt husmorstrick.

“Häng upp blöta lakan i sovrummet! De kyler ner och håller temperaturen i rummet i skick, helt utan el. Dessutom slipper du ligga i drag eller för låg temperatur hela natten.”

Inte ett husmorstrick, men lika bra ändå

Det finns också elektriska lösningar för att hålla temperaturen nere på ett energieffektivt sätt. På marknaden finns så kallade avdunstningskylare, som drar mycket mindre el än en vanlig AC. Vid väldigt hög luftfuktighet kan de dock bli mindre effektiva och oftast räcker de bara för ett rum. Du hittar dem på många elektronik- eller byggvaruhus.


Letar ni efter ett mer varaktigt alternativ? GEO-FTX är ett system med frikyla från marken helt utan kylkrompressor – dessutom minskar det behovet av värme på vintern. Ventilationssystemet är utvecklat av HSB.

Läs mer om GEO-FTX här!

Med det vill EEF säga glad sommar – och att vi ses i höst!

EEF

03 jul 2020

EEF ger dig senaste nytt gällande effekt och energieffektivisering – vill du också få vårt nyhetsbrev en gång i kvartalet?

Ja tack!
Vi behöver din e-post!
Tack för att du prenumererar! Vi behandlar endast din e-postadress för att skicka ut nyhetsbrev, du har möjlighet att närsomhelst återkalla ditt samtycke.