Enkel lösning för energieffektiv ventilation

Skorstensbolagets ventilationslösning Clean-Air utvärderas med gott betyg i ny BeBo-rapport.

WSP har genomfört ett teknikutvecklingsprojekt inom BeBo där Skorstensbolagets ventilationslösning Clean-Air har utvärderats. Lösningen passar bra att använda när man vill förbättra inomhusluften i gamla byggnader som inte har något fläktdrivet ventilationssystem (ett så kallat självdragsystem).

Till VVS-forum säger Jens Penttilä, WSP, som genomfört studien:

– Det kanske inte är lika effektivt som ett renodlat FTX-system (från- och tilluft med värmeåtervinning, red. anm.), men i befintliga byggnader där det inte riktigt finns möjlighet att dra nya kanaler, så är det här en väl fungerande lösning som är robust och enkel. Just enkelheten är något jag fastnat för, det är egentligen självreglerande med ökande förvärmningseffekt ju kallare det blir ute.

Rapporten visar goda resultat när det kommer till energibesparing jämfört med ett frånluftsventilation.

Ur rapporten: Resultat visar på en värmebesparing runt 40 kWh/m2,år respektive 30 kWh/m2,år för utvärderingsbyggnaderna. Sett till byggnadernas energiprestanda motsvarar detta en energibesparing för uppvärmning på ca 30% jämfört referensfallet med samma ventilationsflöden. 

Ladda ned rapporten: Förstudie Utvärderingsprojekt Clean-Air 24.

EEF

08 feb 2018

Senaste inläggen

07 Dec 2018

Egil Öfverholm bidrar till en mer hållbar värld – vinner ”Hederspriset för energieffektivisering”

I år delade EEF för första gången ut det nyinstiftade ”Hederspriset för energieffektivisering”; för lång och trogen tjänst inom hållbarhetsarbete och energieffektivisering. Priset kommer från och med nästa år att heta ”Egil Öfverholm-priset”...

Läs mer
05 Dec 2018

EEF utser projektet RealEstateCore till Årets framtidsföretag 2018

Äntligen kan olika system och fabrikat inom byggnadsautomation prata med varandra – detta med hjälp av det nya gemensamma, digitala språket som tagits fram i projektet RealEstateCore. Språket ska underlätta delning av data så att fastigheter kan optimera driften och på så sätt bli mer...

Läs mer

Aktiviteter med EEF

2019

Information kommer inom kort

Läs mer