Enkel lösning för energieffektiv ventilation

Skorstensbolagets ventilationslösning Clean-Air utvärderas med gott betyg i ny BeBo-rapport.

WSP har genomfört ett teknikutvecklingsprojekt inom BeBo där Skorstensbolagets ventilationslösning Clean-Air har utvärderats. Lösningen passar bra att använda när man vill förbättra inomhusluften i gamla byggnader som inte har något fläktdrivet ventilationssystem (ett så kallat självdragsystem).

Till VVS-forum säger Jens Penttilä, WSP, som genomfört studien:

– Det kanske inte är lika effektivt som ett renodlat FTX-system (från- och tilluft med värmeåtervinning, red. anm.), men i befintliga byggnader där det inte riktigt finns möjlighet att dra nya kanaler, så är det här en väl fungerande lösning som är robust och enkel. Just enkelheten är något jag fastnat för, det är egentligen självreglerande med ökande förvärmningseffekt ju kallare det blir ute.

Rapporten visar goda resultat när det kommer till energibesparing jämfört med ett frånluftsventilation.

Ur rapporten: Resultat visar på en värmebesparing runt 40 kWh/m2,år respektive 30 kWh/m2,år för utvärderingsbyggnaderna. Sett till byggnadernas energiprestanda motsvarar detta en energibesparing för uppvärmning på ca 30% jämfört referensfallet med samma ventilationsflöden. 

Ladda ned rapporten: Förstudie Utvärderingsprojekt Clean-Air 24.

EEF

08 feb 2018

Senaste inläggen

12 feb 2019

Energiprestanda är allt viktigare för byggnadernas värde

En ny rapport från det europeiska forskningsinstitutet JRC visar att energieffektivisering blir allt viktigare för hur byggnader värderas, och att det finns en tydlig koppling till lägre kreditrisk.

Läs mer
08 feb 2019

Ny studie belyser stora energibesparingspotentialer

Mer än hälften av EU: s slutliga energibehov skulle kunna sparas senast 2050 om marknadsbarriärer avlägsnas. Detta visas i en ny Fraunhofer ISI-studie som bedömer effekterna av nya samhällstrender.

Läs mer

Aktiviteter med EEF

2019-02-21

Löpande frukostseminarier med Fastighetsägarna Stockholm

2019-03-05

Löpande frukostseminarier med Fastighetsägarna Norrköping/Nyköping/Linköping

2019-03-14

Workshop inom affärsutveckling: Energitjänster

Läs mer