EEF: Minskad budget för energieffektivisering till Energimyndigheten oroar

Regeringens nya budget vittnar om en minskad budget till Energimyndigheten för energieffektivisering, något som både EEF och Energimyndigheten höjer ett varnande finger om. Utan medel riskerar arbetet att tappa fart.

I veckan har vi fått se den nya höstbudgeten, där det skett stora förändringar i val av klimatsatsningar. Vi kan bland annat se att Energimyndighetens budget för energieffektivisering minskat rejält.

Det här innebär att riksdagens energieffektiviseringsmål på 50 % till 2030 nu riskerar att inte uppnås. Energimyndigheten har tidigare varnat för att målet inte kommer kunna nås utan att energieffektiviseringen får en större roll, och har haft som förslag att istället öka budgeten med nästan det dubbla.

Resultatet blev dock det motsatta – från 200 miljoner kronor kommer Energimyndigheten bara ha betydligt mindre kvar att förfoga över. Det här riskerar att bli ett steg bakåt, enligt både Energimyndigheten och EEF.

Lotta Bångens, vd på EEF, riktar kritik mot budgetförändringarna.

– Energieffektiviseringen släpar efter och då väljer regeringen att minska energimyndighetens budget. Det duger inte, säger Lotta Bångens.

Istället kommer regeringen satsa på industrins klimatomställning, med stora satsningar på hållbara transporter och biologisk mångfald.

– Inom EU och globalt talas det mycket om energieffektivisering som ett måste för att klara klimatutmaningen. Jag hoppas att vi snart är där även i Sverige. Vi har både företag och teknik för att snabbt ställa om till en smartare energianvändning. Det som fattas är politiken. Vi behöver göra ett aktivt val att satsa på energieffektivisering, säger Lotta.

EEF

25 sep 2020

EEF ger dig senaste nytt gällande effekt och energieffektivisering – vill du också få vårt nyhetsbrev en gång i kvartalet?

Ja tack!
Vi behöver din e-post!
Tack för att du prenumererar! Vi behandlar endast din e-postadress för att skicka ut nyhetsbrev, du har möjlighet att närsomhelst återkalla ditt samtycke.