EEF jobbar med nudging för energieffektivisering

Nu leder EEF ett projekt med nudging för att få fler fastighetsägare att införa åtgärder för energieffektivisering. Projektet genomförs tillsammans med RISE och Fastighetsägarna och syftar till att ta fram en plattform för målgruppen.

Vi behöver fler som sätter in åtgärder för energieffektivisering. Men en stor utmaning är att få många att sätta in åtgärderna samtidigt – en utmaning som skulle kunnas lösas med det som kallas “nudging”.

EEF leder nu ett projekt med nudging i fokus, tillsammans med RISE och Fastighetsägarna, för att få fler små och medelstora fastighetsägare att genomföra åtgärder för energieffektivisering. Genom att utgå ifrån beteendedesign, “nudging”, hoppas vi kunna trigga fastighetsägare och förvaltare att genomföra åtgärder som deras grannar redan genomfört. Det har tidigare visats att nudging har tydlig effekt, inte minst genom den effekt installationer av solceller har haft.

Målet med projektet är att ta fram en målgruppsanpassad plattform där fastighetsägare ska kunna inspireras av varandra. Plattformen kommer bestå av en karta, på vilken det går att se vilka åtgärder andra fastighetsägare och bostadsrättsföreningar har gjort.

Även boende och hyresgäster av lokaler ska kunna knuffa fastighetsägaren till aktivitet. Designen av plattformen har påbörjats i ett tidigare projekt tillsammans med beteendevetare och UX-designers.

Nya grepp måste till för att få fler små och medelstora fastighetsägare och bostadsrättsföreningar att på bred front genomföra lönsamma åtgärder för energieffektivisering. Det behöver bli enklare att veta vad de ska göra, hur de ska genomföra och om de ser att andra genomfört åtgärder med gott resultat. Det behöver bli en knuff i rätt riktning.

Här finns information om projektet.

EEF

20 apr 2021

EEF ger dig senaste nytt gällande effekt och energieffektivisering – vill du också få vårt nyhetsbrev en gång i kvartalet?

Ja tack!
Vi behöver din e-post!
Tack för att du prenumererar! Vi behandlar endast din e-postadress för att skicka ut nyhetsbrev, du har möjlighet att närsomhelst återkalla ditt samtycke.