Internationella energimyndigheten
(IEA) har inrättat en oberoende kommission på global nivå för att undersöka hur
framstegen med energieffektivisering kan påskyndas genom nya och starkare
politiska åtgärder och styrmedel. Irlands premiärminister Leo Varadkar kommer
att vara hedersordförande för kommissionen, som är sammansatt av
statsministrar, ledande företagsledare och tankeledare från hela världen.
I medlemmarna ingår till exempel nuvarande och tidigare ministrar för energi och miljö från Danmark, Tyskland, Irland, Japan, Luxemburg, Marocko, Nya Zeeland och Spanien.
Fler och fler internationella ledare inser att vi inte klarar klimatutmaningen utan energieffektivisering – men vi undrar vem som kommer att ta täten i Sverige? Vilket parti kommer bli först med att driva frågan politiskt? Vi har en höst med flera rapporter och remisser som rör energieffektivisering, förslag som skulle kunna sätta fart på energieffektivisering i Sverige, men ambitionen verkar låg hos departement och myndigheter. Vi hör fortfarande argument som att energieffektivisering är lönsamt och att prissignaler ska räcka. Men så fungerar inte vi människor när vi fattar beslut – det finns andra argument än pris som går före. När köpte du ett lönsamt kylskåp senast? Gick inte färg och storlek före?
Energieffektivisering spelar en central roll om vi ska kunna uppnå globala hållbara energimål och IEA beräknar att med rätt politik skulle den globala ekonomin kunna fördubblas i storlek fram till 2040 och fortfarande bibehålla i stort sett samma nivå av energianvändning som idag. Enbart detta skulle göra det möjligt för världen att uppnå mer än 40% av de utsläppsminskningar som krävs för att nå internationella klimatmål, med hjälp av kostnadseffektiv teknik som redan finns, enligt IEA-analysen.
Vi behöver politiska åtgärder och konkreta styrmedel för energieffektivisering för att kunna uppnå de internationella klimatmålen – vi undrar vem som tar täten för att se till att detta sker i Sverige?
Läs hela artikeln från IEA här!