Årets vinnare i energieffektivisering

Årets framtidsföretag Klimatfastigheter Småland har en ny idé som kan ha stor betydelse för energieffektivisering i framtiden. Egil Öfverholm-priset, hederspriset för lång och trogen tjänst inom energieffektivisering, går till Tea Alopaeus, huvudsekreterare i utredningen Vita certifikat.

Den första december utsågs vinnarna av EEF:s energieffektiviseringspriser 2022. Klimatfastigheter Småland är ’Årets framtidsföretag’, priset går till ett företag med en ny idé som kan ha stor betydelse för energieffektivisering i framtiden. Vinnare av ’Egil Öfverholm-priset’, som är hederspriset för lång och trogen tjänst i branschen, går till Tea Alopaeus huvudsekreterare i utredningen om Vita certifkat. Pristagarna presenterades under EEF:s traditionella julmingel, som i år genomfördes i Näringslivets Hus i samverkan med Installatörsföretagen.

Tea Alopaeus, huvudsekreterare Vita ceritifkat och Martin Wikman, grundare och VD Klimatfastigheter Småland

Klimatfastigheter Småland samordnar energieffektivisering

Vinnare av Årets framtidsföretag är Klimatfastigheter Småland AB som gör något vi länge saknat i branschen, och ser ett enormt behov av – de är en ”One stop shop” för energieffektivisering.

Idén till Klimatfastigheter kom från Martin Wikman och föddes efter att han köpt en gammal prästgård och projekterat hela energirenoveringen själv. Martin tog kontakt med Linnéuniversitetet för att utveckla sin idé och blev då inbjuden som en ’one stop shop’-representant för Sverige i EU-projektet ’Innovate 2020’. Projektet hade som målsättning att hitta de mest kostnadseffektiva och klimatsmarta lösningarna för att energirenovera småhus i hela Europa, och parallellt med arbetet i projektet startade Martin företaget Klimatfastigheter Småland.

Martin berättar att han alltid har varit intresserad av energi och klimat.

Jag är legitimerad lärare och har främst undervisat i naturorienterande ämnen och matematik. Min undervisning hade ofta fokus på just energi och klimat, och hur vi alla kan hjälpa till för att förbättra vår omgivning!

Martin blev överraskad när han fick reda på att Klimatfastigheter Småland är Årets framtidsföretag inom energieffektivisering.

Jag har väldigt svårt att hitta en mer prestigefylld utmärkelse, och Klimatfastigheter Småland kommer att göra allt i vår makt för att leva upp till titeln Årets framtidsföretag inom energieffektivisering. Vi hoppas även att detta kan vara startskottet för fler goda samarbeten, så att Klimatfastigheter Småland kan fortsätta samordna energieffektiviseringen av Sverige.

Hur ser då framtiden ut? Martin berättar att företaget idag är i en tillväxtfas där behovet av energieffektiviseringar inte riktigt går hand i hand med utbudet på produkter och hantverkare. De har en enorm fördel i att ha knutit stor kompetens och personalstyrka i olika samarbetspartners, vilket resulterar i att de kan fokusera på projektledning och samordning så att kundens förväntningar uppfylls. Martin menar att nöjda kunder är det som på allvar kan öka renoveringstakten.

Framtidens mål är egentligen enkla, vi vill vara med och leda energirenoveringen, med nöjda kunder som berättar om sina resultat för familj, vänner och bekanta. Övertygelsen från min tid som lärare applicerar jag även i Klimatfastigheter, och jag tror på allvar att vi tillsammans kan göra skillnad både på energiförbrukningen och för klimatet. Tillsammans är vi starka!

Motivering Årets framtidsföretag:

Årets framtidsföretag gör något som vi länge saknat i branschen – och sett ett enormt behov av. Det ska vara lätt att göra rätt, men det är inte alltid enkelt att köpa energieffektivisering. Nu kan detta ändras. Årets pristagare gör allt för kunden – ger åtgärdsförslag, samordnar, upphandlar, följer upp – de gör det helt enkelt väldigt enkelt för kunden att göra rätt. En ”one stop shop” på småländska. Med ett stort driv framåt, och koppling till högskola och forskning, vill årets pristagare förändra marknaden. Vi bugar och tackar!

Tea Alopaeus lever som hon lär

Egil Öfverholm-priset delades i år ut till en akademiker som verkligen lever lika energieffektivt som hon lär: Tea Alopaeus.

Tea började intressera sig för energieffektivisering av en slump, mycket tack vare att hon träffade bland andra Egil Öfverholm – mannen som gett namn åt EEFs hederspris. Tea fick möjligheten att jobba tillsammans med Egil och flertalet andra inspirerande kollegor inom energieffektivisering när hon direkt efter Handelshögskolan anställdes på Nutek, Närings- och teknikutvecklingsverket. Sedan dess har hon fortsatt att arbeta med energieffektivisering på Energimyndigheten, Naturvårdsverket och på senare tid som utredningssekreterare i två statliga offentliga utredningar. Idag är Tea också huvudsekreterare i utredningen om Vita certifikat – styrmedlet som ska skapa en större marknad för energieffektivisering.

Hon tycker att området är spännande eftersom arbetet både kräver ett analytiskt tänkande och samtidigt känns meningsfullt.

Meningsfullt blir det genom att syftet är att förbättra situationen för människor. Energieffektivisering ger ju flera nyttor; sänker kostnader, minskar miljöpåverkan och har även indirekta värden som att sänka energipriset även för dem som inte själva energieffektiviserar, påpekar Tea.

Hur känns det då att vinna EEFs hederspris?

Fantastiskt roligt! säger Tea, men hon är också tydlig med att tillägna en del av vinsten till alla roliga, kunniga och trevliga kollegor som gjort att hon stannat kvar i branschen i alla dessa år.

Vi bad även årets vinnare att ge några råd till den nya regeringen i allmänhet, och till Sveriges nya energi- och näringslivsminister Ebba Busch i synnerhet. Tea lyfte då upp att det viktigaste är att lyssna på så många olika aktörer som möjligt – såväl ingenjörer och ekonomer som beteendevetare.

En del utgår ifrån den 100% ekonomiskt rationella människan. Men det är inte så enkelt i praktiken. Det finns hinder, marknadsmisslyckanden och transaktionskostnader som gör att all lönsam energieffektivisering inte händer spontant. Kanske någon ger en bok av ekonomipristagaren Daniel Kahneman till energiministern i julklapp? Då är mitt råd till Ebba Busch att läsa den och fundera över vad denna forskning innebär för energianvändningen i Sverige! avslutar Tea.

Motivering årets Egil Öfverholm-pris:

Tea kan som få kombinera ekonomi, miljö och energieffektivisering. Hon har en lång och trogen tjänst inom energieffektivisering på olika myndigheter bakom sig och har vid flertalet tillfällen varit utlånad till statliga utredningar – nu senast Vita certifikat. Inte nog med det, hon lever som hon lär. Ingen lyckas prångla på henne ett ineffektivt fönster inte. En knivskarp analytiker som gärna avslutar en övertygande argumentation med ett leende som inte kan ifrågasättas. Am I right or am I right? Vi vill nu ge Tea den uppmärksamhet hon så väl förtjänar!

EEF önskar ett stort grattis till årets vinnare!

EEF

01 dec 2022

EEF ger dig senaste nytt gällande effekt och energieffektivisering – vill du också få vårt nyhetsbrev en gång i kvartalet?

Ja tack!
Vi behöver din e-post!
Tack för att du prenumererar! Vi behandlar endast din e-postadress för att skicka ut nyhetsbrev, du har möjlighet att närsomhelst återkalla ditt samtycke.