Äntligen en ”Green Deal” för EU

Under onsdagen den 11 december presenterade den europeiska kommissionen tio områden inom klimat- och miljö med totalt 50 punkter i vad man kallar en ”Green Deal”. I mars 2020 ska en ny ”klimatlag” läggas fram där målet om klimatneutralt till år 2050 blir till lag. Kommissionen menar att energieffektivisering måste prioriteras...

Under onsdagen den 11 december presenterade den europeiska kommissionen tio områden inom klimat- och miljö med totalt 50 punkter i vad man kallar en ”Green Deal”. I mars 2020 ska en ny ”klimatlag” läggas fram där målet om klimatneutralt till år 2050 blir till lag. Kommissionen menar att energieffektivisering måste prioriteras i arbetet de närmaste åren, och de kommer även att skärpa uppföljningen av medlemsländernas renoveringsstrategier.

Byggnader inom EU står för 40% av använd energi och sektorn måste öka arbetet med energieffektivisering för att EU ska nå klimatmål. För att lyckas med det måste renoveringstakten fördubblas. Det är en stor utmaning. Kommissionen kommer därför att med kraft se till att lagar och regler i Byggnadsdirektivet (EPBD) följs. Arbetet startar 2020 med en analys av medlemsländernas nationella långsiktiga renoveringsstrategier (som är ett krav i EPBD). 

Boverket och Energimyndigheten har under 2019 arbetat med ett underlag för den svenska strategin. EEF har deltagit i en referensgrupp knuten till arbetet.

– Vi är djupt besvikna över ambitionen i arbetet. Vi trodde att det skulle leda till konkreta förslag på hur byggsektorn kan öka energieffektiviseringstakten. Istället ser det ut att bli som i Sveriges två tidigare rapporter till EU. Löst prat och statistik, säger Lotta Bångens VD på EEF.

Förhoppningsvis kan kommissionens skärpta uppföljning leda till krav på Sverige att skriva om sin strategi. Läs EU-kommissionens Green Deal här!

EEF

12 dec 2019

Senaste inläggen

21 sep 2020

EEF:s auktorisation som verktyg hos Bebo & Belok

Sedan en tid tillbaka finns auktorisationen som verktyg hos Bebo & Belok. Auktorisationen är framtagen för att säkerställa en tydlig, kundorienterad och kvalitativ tjänst eller produkt från leverantör.

Läs mer
17 sep 2020

EEF: Regeringsförslaget om stöd till energieffektivisering måste bli mer konkret

EEF välkomnar regeringens förslag om bidrag till energieffektivisering i flerbostadshus, men hur ska pengarna fördelas? Lotta Bångens, vd på EEF, föreslår en utformning i stil med rut och rot.

Läs mer
15 sep 2020

EEF presenterar: en lagom LCC-kalkyl

Behöver ni hjälp att räkna på den långsiktiga vinsten av en energieffektiviseringsåtgärd? Se till att använda en LCC-kalkyl för att kunna fatta rätt beslut för er verksamhet – nu har EEF en egen!

Läs mer

EEF ger dig senaste nytt gällande effekt och energieffektivisering – vill du också få vårt nyhetsbrev en gång i kvartalet?

Ja tack!
Vi behöver din e-post!
Tack för att du prenumererar! Vi behandlar endast din e-postadress för att skicka ut nyhetsbrev, du har möjlighet att närsomhelst återkalla ditt samtycke.