Äntligen en ”Green Deal” för EU

Under onsdagen den 11 december presenterade den europeiska kommissionen tio områden inom klimat- och miljö med totalt 50 punkter i vad man kallar en ”Green Deal”. I mars 2020 ska en ny ”klimatlag” läggas fram där målet om klimatneutralt till år 2050 blir till lag. Kommissionen menar att energieffektivisering måste prioriteras...

Under onsdagen den 11 december presenterade den europeiska kommissionen tio områden inom klimat- och miljö med totalt 50 punkter i vad man kallar en ”Green Deal”. I mars 2020 ska en ny ”klimatlag” läggas fram där målet om klimatneutralt till år 2050 blir till lag. Kommissionen menar att energieffektivisering måste prioriteras i arbetet de närmaste åren, och de kommer även att skärpa uppföljningen av medlemsländernas renoveringsstrategier.

Byggnader inom EU står för 40% av använd energi och sektorn måste öka arbetet med energieffektivisering för att EU ska nå klimatmål. För att lyckas med det måste renoveringstakten fördubblas. Det är en stor utmaning. Kommissionen kommer därför att med kraft se till att lagar och regler i Byggnadsdirektivet (EPBD) följs. Arbetet startar 2020 med en analys av medlemsländernas nationella långsiktiga renoveringsstrategier (som är ett krav i EPBD). 

Boverket och Energimyndigheten har under 2019 arbetat med ett underlag för den svenska strategin. EEF har deltagit i en referensgrupp knuten till arbetet.

– Vi är djupt besvikna över ambitionen i arbetet. Vi trodde att det skulle leda till konkreta förslag på hur byggsektorn kan öka energieffektiviseringstakten. Istället ser det ut att bli som i Sveriges två tidigare rapporter till EU. Löst prat och statistik, säger Lotta Bångens VD på EEF.

Förhoppningsvis kan kommissionens skärpta uppföljning leda till krav på Sverige att skriva om sin strategi. Läs EU-kommissionens Green Deal här!

EEF

12 dec 2019

Senaste inläggen

03 jul 2020

Håll semestern energieffektiv med några enkla trick

Sommaren är här och semestern nalkas – så även värmen. Ta del av EEF:s energieffektiva trick för att få en sval sommar och samtidigt spara energi.

Läs mer
25 jun 2020

"Sveriges strategi duger inte" – EEF om renoveringsstrategin

Tillsammans med fem andra branschorganisationer har EEF skrivit ett brev riktat till de myndigheter som tar fram underlaget till renoveringsstrategin – vi är besvikna, menar Lotta Bångens.

Läs mer
16 jun 2020

EEF rekommenderar: webbutbildningen Gröna hyresavtal

Gröna hyresavtal är en webbutbildning för både fastighetsägare och hyresgäster. Passa på att lära er mer om hur ni kan minska energianvändningen i era lokaler – och er klimatpåverkan.

Läs mer

EEF ger dig senaste nytt gällande effekt och energieffektivisering – vill du också få vårt nyhetsbrev en gång i kvartalet?

Ja tack!
Vi behöver din e-post!
Tack för att du prenumererar! Vi behandlar endast din e-postadress för att skicka ut nyhetsbrev, du har möjlighet att närsomhelst återkalla ditt samtycke.