100 % förnybart elsystem med energieffektivisering

EEF:s vd Lotta Bångens deltog den 25 september i en panel vid ett riksdagsseminarium om när Sverige kan nå 100% förnybar el.

EEF:s vd Lotta Bångens deltog den 25 september i en panel vid ett riksdagsseminarium om när Sverige kan nå 100% förnybar el. Seminariet anordnades av riksdagsledamot Lise Nordin (MP) och ett åttiotal personer deltog. Lise Nordin är regeringens särskilda utredare för Utredning om hinder för energieffektivisering och småskalig elproduktion och lagring för mindre aktörer.

Vid riksdagsseminariet talade energi- och samordningsminister Ibrahim Baylan och Markus Wråke, vd Energiforsk.

Baylan berättade bland annat om det internationella arbetet kring energifrågor och lyfte energieffektivisering som mycket viktig i energiomställningen. Energiministrar från hela världen är intresserade av Sveriges resa mot 100% förnybart, berättade Baylan och menade att Sveriges ekonomi har allt att vinna på att ligga i framkant i de här frågorna. Dock är energieffektivisering svårt att ta på och därmed inte så spännande att prata om, trots att det oftast är det mest kostnadseffektiva alternativet, fortsatte han. Energiministern var dock övertygad om att saker och ting går snabbare än vad man tror.

Markus Wråke gjorde en utblick och tog upp fyra aspekter som han menar kommer att påverka omställningen till 100 % förnybar el:

  1. Pris och prestanda på förnybart
  2. Pris och prestanda på kärnkraft
  3. Flexibilitet
  4. Marknadsutformning

Några av sakerna han belyste var att energibranschen står inför en stor utmaning i att gå från att vara råvaruförsäljare till att bli ett tjänsteföretag. Vidare vet vi inte vilka slags företag som kommer att styra utvecklingen och Markus Wråke resonerade kring att Mercedes kanske kommer med nätverkslösningar för att styra våra hem.

I den efterföljande branschpanelen gav Lotta Bångens (EEF), Johan Lindahl (Svensk Solenergi), Fredrik Andrén-Sandberg (Dong Energy) och Anna Wolf (Power Circle) sina reflektioner. Lotta Bångens illustrerade energieffektivisering som en slags kraftproducent som skulle kunna ersätta kärnkraften och ville gärna bjuda in Baylan till en diskussion om vårt osynliga kraftverk. Kanske en sådan jämförelse kan få världens energiministrar att tycka energieffektivisering är tillräckligt spännande att prata om?

 

EEF

25 sep 2017

Senaste inläggen

17 jun 2019

Örebros industrier vill energieffektivisera - och samarbeta

Efter den första Energifrukosten i Bredaryd tidigare i år var responsen positiv - nu har träff två gått av stapeln, denna gång i Örebro län. Hur kan industriföretag få bättre siffror på energiräkningen? Vad är fördelarna med att göra en energikartläggning? Finns det verkligen något mer att göra för klimatet om man redan använder grön el och jobbar mot 100% fossilfritt?

Läs mer
07 jun 2019

EEF i Almedalen: Kan energieffektivisering bidra till att lösa effektbristen?

Energieffektivisering och flexibilitet (att omfördela användningen av el över tid) kan bidra till ett minskat behov av utbyggda kraftledningar och transformatorstationer - det är även en billigare lösning. Hur mycket kan det bidra med och har branschen förberett produkter och system för att vara flexibla?

Läs mer

Aktiviteter med EEF

2019-07-01

Seminarie i Almedalen: Effektbrist och nedsläckt land – kan energieffektivisering bidra till att lösa problemet?

2019-07-01

Seminarier i Almedalen: Styrmedel för energieffektivisering - hur vill våra politiker skapa mer verkstad?

2019-09-27

Industrifrukost i Eskilstuna

Läs mer